So-La-Re kooristuudio kümme helisevat lauluaastat

So-La-Re kooristuudio on seilanud lauluarmastuse lainel kümme aastat. Stuudiolasi kolmeaastastest mudilastest abiturientideni seob rõõmus pingutamine kauneima kõla nimel.

Mis vahe on kooril ja kooristuudiol? «Koor on üks koor, kooristuudio tähendab tavaliselt seda, et seal tegutseb mitu erinevat koorikollektiivi,» selgitas So-La-Re kooristuudio ellukutsuja ja dirigent Elo Üleoja. «Suvisel noorte laulupeol laulsime neljas kooriliigis: mudilaskooris, lastekooris, neidudekooris ja segakooris, kusjuures paljud lauljad kattuvad, eriti neidude- ja segakooris. Peale selle on kaks mudilaskoori lasteaias. Võib öelda, et kuus erinevat kooslust,» lisas ta.

So-La-Re stuudiolased Teele Lehtpuu, Anna Maare Floren ja Liisbet Vilu, kel üksjagu lauljastaaži, olid ühel meelel, et kooristuudios, mis seob laululembeseid noori, on hästi toredad inimesed ja põnevad esinemised. «On tore seltskond, sõbrad, kellega saab kord nädalas või tihemini kokku ja teha seda, mis kõigile meeldib – koos laulda,» sõnas Liisbet Vilu. «Kui jõuab laulupeoni või teiste esinemisteni välja, on see auhind, mida väga tahad saada.» Anna Maare Floren lisas, et õhkkond on sõbralik ja lõbus. «Kõik suhtlevad kõigiga, uued lauljad võetakse kohe omaks. On palju toredaid esinemisi ja konkursireise, mida muidu ei saaks teha.»

Elo Üleoja meenutas, et kooristuudio sai aastal 2013 alguse kammerkoori Solare 35. sünnipäevaks valmistumisel tekkinud mõttest, et võiks teha selleks kontserdiks koori koorilauljate lastest. «Õppisime lastega paar lugu ära ja tuli hästi toredasti välja,» rääkis dirigent. «Siis mõtlesimegi, et võiks Solare lapsena olla eraldiseisev kooristuudio, kus lapsed, keda koorilaul rohkem huvitab, saaksid süvenenult sellega tegeleda.»

Aasta pärast kooristuudio loomist käidi juba Krakόwis rahvusvahelisel jõulumuusikafestivalil. «Me ei konkureerinud, sest meie koosseis oli sel hetkel niisugune, et me ei saanud aru, missugusesse kategooriasse võiksime sobituda – lauljate vanusevahe oli nii suur. Otsustasime, et osaleme lihtsalt festivalikontserdil. Hiljem imestas festivali žüriisse kuulunud eestlanna Thea Paluoja, miks me konkursil ei osalenud, kui laulame nii hästi,» meenutas Elo Üleoja.

Järgnevatel aastatel on eri liigist kooridega ja eri kategooriates nopitud mõneltki konkursilt kõrgeid kohti. Solare laste sõnul on välisreisid ja konkursid nii toredad ja lõbusad kui ka motiveerivad. «Nii põnev on minna uude riiki, kohtuda teiste kooridega ja koos laulda. Käisime alati talvel ja jõuluatmosfäär andis väga palju juurde,» lausus Teele Lehtpuu.

«Osalesime igal aastal mõnel festivalil, kuni tuli koroona,» ütles Elo Üleoja. «Pidime minema Itaaliasse. Kõik ootasid seda reisi. Üks suur grupp noori just sel hooajal lõpetas gümnaasiumi ja oli edasi minemas ülikoolidesse. Nad mõtlesid, et tuleb ilus finiš, aga tuli koroona. Reis tuli tühistada …» jutustas Elo Üleoja So-La-Re ühest raskemast hetkest. «Aga nüüd teeme selle ära!» lisas ta rõõmsalt. «Meid ootab Riva del Garda muusikafestival. Teeme oma sünnipäevakontserdi ära ja sõidame Itaaliasse.»

Virumaa Teataja, Inna Grünfeldt
14.10.2023

© Solare 2021 | Development and design: CasperDisain